Science Café: Depressie

Science Café Utrecht

Ma 4 maart 2024

Science Café: Depressie

Wat weten we over depressie? Met o.a. psychiater dr. Metten Somers en filosoof prof. Sanneke de Haan.

Bijna één op de vijf volwassenen maakt in zijn leven een depressie mee. Toch begrijpen we nog niet precies wat het is. Het kan er bij iedereen anders uitzien, en ook de weg naar een diagnose is verschillend. Hoe kunnen we depressie beter begrijpen? In welke mate spelen ervaringen en onze omgeving een rol in het ontwikkelen ervan? En waarom komt depressie vaker voor onder Nederlanders met een migratieachtergrond? 

Psychiater dr. Metten Somers (UMC Utrecht), onderzoeker en psycholoog Haza Rahim (UU) en filosoof prof. Sanneke de Haan (UU en EUR) delen hun perspectieven. Het is belangrijk dat we depressie en mentale gezondheid in het algemeen uit de taboesfeer halen. Fysiek bezig zijn en praten helpen, ook preventief, maar wanneer schrijf je als behandelaar pillen voor? En zit er misschien een toekomst in behandelen met psychedelica? 

In samenwerking met het vakdispuut der neurowetenschappen Brainwave (UU) en het platform voor poëzie en performance Mensen Zeggen Dingen.

Sprekers

Over deze serie

Science Café Utrecht

Hoe komen we samen uit de wooncrisis? Wat zijn de oorzaken van een depressie? En wie is er verantwoordelijk voor de vervuilde lucht die wij inademen? In het Science Café zoeken we samen met wetenschappers naar antwoorden.