Zijn er kantelpunten in het klimaat?

Kantelpunten in het klimaat

Di 20 februari 2024

Zijn er kantelpunten in het klimaat?

Wat als het evenwicht in de natuur verstoord raakt? Met wiskundige dr. Robbin Bastiaansen.

Wetenschappers waarschuwden op de klimaattop in Dubai afgelopen jaar voor het naderen van kantelpunten, onomkeerbare veranderingen in het klimaat. Een savanne verdroogt tot een woestijn, de Amazone verdwijnt, of een warme golfstroom in de Atlantische oceaan valt ineens stil.

Dat heeft grote gevolgen voor de leefbaarheid van onze wereld: we krijgen vaker te maken met extremer weer, diersoorten sterven uit, en hele gebieden zijn niet langer voor de mens bewoonbaar. Wanneer we dit soort tipping points bereiken kan daarnaast een domino-effect ontstaan waardoor klimaatverandering in een versnelling komt.

Wiskundige dr. Robbin Bastiaansen (UU) berekent zulke kantelpunten aan de hand van data uit het verleden en wiskundige modellen. Hij neemt ons mee in de wereld van voorspellingen. Hoe goed kunnen we zicht hebben op hoe de aarde zich gedraagt? Op welke manier zijn verschillende ecologische kantelpunten met elkaar verbonden? En staan we op een kantelpunt of is de aarde veerkrachtiger dan we denken?

In samenwerking met het Copernicus Institute of Sustainable Development.

Spreker

Over deze serie

Kantelpunten in het klimaat

Als de opwarming van de aarde doorzet, vrezen wetenschappers voor onomkeerbare veranderingen in het klimaat en de natuur. Hoe goed hebben we zicht op wat ons te wachten staat? En wat is ervoor nodig om de mens in beweging te krijgen?