Op reis: op zoek naar jezelf?

Met volle kracht vooruit

Duur 1:13:44 — Wo 28 februari 2024

Op reis: op zoek naar jezelf?

Waarom gaan we op zoek naar onszelf op reis? Met literatuurwetenschapper dr. Esther Op de Beek.

Van vrijwilligerswerk in een Ghanees weeshuis tot een trektocht door de jungle van Guatemala. Jongeren gaan in het populaire ‘tussenjaar’ op reis om persoonlijk te groeien. Ver weg van onze gejaagde consumptiemaatschappij, komen ze in contact met andere mensen en nieuwe culturen en leren ze zichzelf beter kennen. Althans, dat is wat jongeren zich tot doel stellen.

Literatuurwetenschapper dr. Esther Op de Beek (LEI) onderzoekt hoe we verslag doen van het zoeken naar onszelf op reis. Van moderne reisbloggers die schrijven over hun gap year op sociale media en blogs, tot reisverhalen van welgestelde jonge mannen die in de 19e eeuw een Grand Tour door Europa maakten.

Hoe kijken millennials en Gen Z-ers naar de persoonlijke ontwikkeling die ze tijdens hun reis doormaken? Kan je in een jaar verschil maken en jezelf vinden? Hoe gaan ze om met de ethische dilemma’s die aan hun reislust kleven? En hoe anders is dit dan de verhalen uit oude reisliteratuur? 

In samenwerking met de faculteiten Sociale Wetenschappen, Bètawetenschappen en Geesteswetenschappen (UU).

Spreker

Over deze serie

Met volle kracht vooruit

Volgens de optimisten van deze wereld hebben we het beter dan ooit. Is dat zo? Wetenschappers vertellen over de impact en keerzijde van vooruitgangsdenken.