Wordt de evolutie van ziektekiemen ons fataal?

Dát is nou evolutie!

Duur 1:23:41 — Di 3 november 2020

Wordt de evolutie van ziektekiemen ons fataal?

Mens en ziektekiem zijn constant in gevecht. Moleculair viroloog dr. Monique Nijhuis (UMC Utrecht) doet onderzoek naar het HIV-virus, dat uitzonderlijk snel evolueert. Hoe blijven we HIV en andere supervirussen, zoals corona, de baas?

Wat maakt een virus een evolutionair succes? Als het heel veel en snel slachtoffers maakt of als het juist een milder beloop kent? Mens en ziektekiem zijn constant in gevecht. Pathogenen infecteren en muteren, het menselijk immuunsysteem probeert het steeds de baas te worden. Moleculair viroloog dr. Monique Nijhuis (UMC Utrecht) doet onderzoek naar het HIV-virus, dat uitzonderlijk snel evolueert. Velen zijn er aan gestorven, maar tegenwoordig zijn er goede behandelmethoden voor én er zijn zelfs een aantal patiënten van genezen. Zij laat zien aan de hand van de geschiedenis van het HIV-virus dat niet alleen fysieke karakteristieken van een virus belangrijk zijn, maar ook andere factoren, in de verspreiding en het ziekmakende vermogen. Denk hierbij aan urbanisatie, industrialisatie, globalisering, maar ook sociaal stigma. Welke paralellen zijn er te trekken tussen HIV en het coronavirus? Hoe kan inzicht in de evolutie van een pathogeen de bestrijding en behandeling vooruit helpen?

Spreker

Over deze serie

Dát is nou evolutie!

Darwin is bekend bij het grote publiek, maar wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd. Evolutionair ecoloog dr. Edwin Pos (UU) en andere wetenschappers hoe evolutie werkt en wat dit betekent voor ons mens-zijn.