Wanneer wetenschap politiek wordt

Strijd om het gelijk

Duur 0:53:52 — Ma 23 maart 2020

Wanneer wetenschap politiek wordt

Het enige wat ik zeker weet is dat ik niets weet, zegt de deskundige. Maar met twijfel kun je geen beleid voeren. Wetenschapssocioloog dr. Willem Halffman spreekt over het spanningsveld tussen wetenschap en politiek.

Onzekerheid is inherent aan de wetenschap. Maar ondertussen moeten er politieke besluiten genomen worden die vaak niet kunnen wachten. Van PFAS en stikstof, tot visserij- en landbouwbeleid: beleidsmakers gaan te rade bij wetenschappers om weloverwogen keuzes te kunnen maken. Maar hoe bepalen beleidsmakers en wetenschappers wat giftig is? Waar ligt de grens tussen zinvolle voorzichtigheid en onnodig opgeklopte angst?

Wetenschapssocioloog dr. Willem Halffman (RU Nijmegen) onderzoekt het spanningsveld tussen wetenschap, politiek en samenleving. Hoe zorg je er als wetenschapper voor dat beleidsmakers luisteren naar je adviezen? Wanneer wordt wetenschap politiek?

Spreker

Over deze serie

Strijd om het gelijk

Hoe werkt de strijd om het gelijk in wetenschap en daarbuiten? Een serie over het halen van gelijk als de belangen uiteenlopen, er veel op het spel staat en het machtsverschil groot is.