Muzikale kwetsbaarheid

Betweter Festival

Duur 0:32:19 — Vr 4 oktober 2019

Muzikale kwetsbaarheid

Volgens filosoof Tomas Serrien speelt kwetsbaarheid een steeds kleinere rol in onze cultuur. Perfectie is de norm. Kan het beluisteren van muziek hier verandering in brengen?

Muziek luisteren doen we allemaal. Als we op weg zijn, onder het werken, of tijdens het uitgaan. Maar écht luisteren betekent geraakt worden en je kwetsbaar maken. Dit vergt tijd, ruimte en aandacht. En daaraan ontbreekt het in onze maatschappij vaak. Volgens muziekfilosoof Tomas Serrien zijn we door de huidige beeldcultuur het luisteren verleerd. Hij daagt je op Betweter uit stil te staan bij de muzikale ervaring. Dat doet hij samen met de Vlaamse pianist en componist Jan Swerts. In de Belgische pers wordt Swerts de hemel in geprezen omwille van zijn breekbare en oprechte muziek. Zijn laatste album Schaduwland kwam tot stand na een opeenvolging van moeilijke momenten in zijn persoonlijke leven. Niet gek dat het album werd omschreven als een ‘emotionele mokerslag’, maar niet van het oppervlakkige soort. Swerts vertaalt diep doorvoelde levenservaringen in melancholische, rake klanken.

In deze muzikale duo-vertelling onderzoeken Serrien en Swerts samen de muzikale ervaring. Hoe zijn kwetsbaarheid en muziek met elkaar verweven? En hoe kan dit ons iets leren over de wijze waarop we ons leven ervaren?

Over deze serie

Betweter Festival

Op het Betweter Festival onderzoek je samen met wetenschappers en kunstenaars de wereld van morgen.