Privacyrede 2014

De Privacyrede

Duur 0:45:00 — Di 2 september 2014

Privacyrede 2014

Privacy is een belangrijke waarde in onze samenleving en toch is het aantasten van deze waarde door toenemende technologische mogelijkheden eenvoudiger dan ooit.

Privacy is een belangrijke waarde in onze samenleving en toch is het aantasten van deze waarde door toenemende technologische mogelijkheden eenvoudiger dan ooit. Tientallen jaren is vol overgave gebouwd, geschreven en gesproken over het internet, apps en slimme databases. Maar na de onthullingen van Edward Snowden voelt die vooruitgang voor velen als een desillusie. Komen we er langzaam achter dat er een alziend monster is gecreëerd? Kunnen we de, door George Orwell beschreven, Big Brothersamenleving nog tegengaan? Of vinden we het eigenlijk voornamelijk heel handig om elkaar in de gaten te houden en alles van iedereen te weten? Bedreigers van de rechtstaat zijn immers gemakkelijker op te sporen dan ooit.

Hans de Zwart (directeur Bits of Freedom) deelt zijn visie over de ernst van de actuele situatie. Welke rol spelen wetenschappers, politici, commerciële ondernemers als Google of zorgverzekeraars, technologiemakers en -gebruikers binnen deze discussie? Sluiten privacy en veiligheid elkaar uit?

Spreker

Over deze serie

De Privacyrede

Na de onthullingen van Snowden lijkt privacy een desillusie. Kunnen we de Big Brothersamenleving nog tegengaan? Of vinden we het wel handig om alles van iedereen te weten?