Kettingreactie #10 | Zijn wij ons brein?

Kettingreactie

Duur 0:05:00 — Di 30 oktober 2012

Kettingreactie #10 | Zijn wij ons brein?

Prof. dr. Marian Joëls (hoogleraar Neurowetenschappen, UU) gaat in op de vraag of ons denken rechtstreeks is te herleiden tot de manier waarop ons brein in elkaar zit.

Prof. dr. Marian Joëls (hoogleraar Neurowetenschappen, UU) gaat in op de vraag of ons denken rechtstreeks is te herleiden tot de manier waarop ons brein in elkaar zit. Joëls voorspelt dat in de toekomst alle processen van de hersenen herleid kunnen worden tot natuurwetenschappelijke processen. Wat betekent dat voor vakgebieden die zich op een andere manier met het brein bezighouden, zoals de filosofie en psychologie?

De discussie over het brein heeft grote implicaties voor de wetenschap en ons mensbeeld. In deze kettingreactie beantwoorden verschillende docenten en hoogleraren een aantal vragen over hun vakgebied in relatie tot het brein. Zij reageren op vragen over de vrije wil, brein, lichaam en geest - en op elkaar.

Deze video's kwamen tot stand door een samenwerking door een samenwerking van Studium Generale Universiteit Utrecht en de NTR.

Spreker

Over deze serie

Kettingreactie

Laat de reductie van de mens tot brein genoeg ruimte voor een sociologisch, psychologisch of pedagogisch mensbeeld, dat zich niet baseert op neurologisch onderzoek? Hebben we straks alleen nog maar hersenwetenschappers nodig? Juist in deze tijd en op dit vlak werkt een multidisciplinaire blik verruimend. Verschillende docenten en hoogleraren beantwoordden een aantal vragen over hun vakgebied in relatie tot het brein. Zij reageren in de bundel op vragen over de vrije wil, het brein, lichaam en geest, en op elkaar. Ook te downloaden e-book (iTunes), en online te bekijken via ISSUU.