Omgaan met onzekere risico's

Encyclopedie van de angst

Duur 0:45:00 — Wo 31 maart 2010

Omgaan met onzekere risico's

Beleidsmakers moeten in hun werk voortdurend rekening houden met angst. De kleinste risico's in een samenleving kunnen de grootste angstgevoelens opwekken.

Beleidsmakers moeten in hun werk voortdurend rekening houden met angst. De kleinste risico's in een samenleving kunnen de grootste angstgevoelens opwekken. Nieuwe technologie, een landelijke inenting: verhalen over grootse effecten gaan een eigen leven leiden. Dan heeft het geen zin om met rationele argumenten de angst te bestrijden. In haar beleid moet de overheid daarmee rekening houden. Maar zij kan angst ook juist inzetten bij het verantwoorden van beleid. Angst aanwakkeren kan een goede manier zijn om belangrijke dingen onder de aandacht te brengen. Klimaatverandering bijvoorbeeld: het naar buiten brengen van beangstigende berichten genereert aandacht waar het anders stil was gebleven. De rol van de media is daarbij enorm. Professor Arthur Petersen gaat in op de functie van angst bij het maken van beleid, het verspreiden van kennis en het verantwoorden van overheidsbeslissingen.

Spreker

Over deze serie

Encyclopedie van de angst

Multidisciplinaire lezingen over het thema angst. Angst is een drijfveer om kennis op te doen, maar kan ook als rem werken in de wetenschap.