Vrouwen in de wetenschap

Over

Om vrouwen wat extra in de schijnwerpers te zetten wordt hier aandacht besteed aan opmerkelijke vrouwelijke wetenschappers, zowel zij die in het verleden onderbelicht zijn gebleven, als moderne wetenschappers die het goed doen op het podium. Waarom zijn er zoveel minder vrouwelijke hoogleraren dan mannelijke? En waarom worden vrouwelijke wetenschappers weinig gevraagd als experts in nieuwsprogramma’s?

Het glazen plafond voor vrouwen

In het nieuws is het glazen plafond voor vrouwen vaak ter discussie gesteld. Bestaat dit glazen plafond? Is er daadwerkelijk sprake van discriminatie voor vrouwen, zowel in het onderwijs als in de zakenwereld? Of het glazen plafond nu bestaat of niet, in deze reeks van het Studium Generale biedt het Studium Generale zelfs tips om als vrouw aan de top te komen.

Vrouwelijke rolmodellen

De belichaming van iets waarvan je wil dat het binnen de mogelijkheden ligt: een rolmodel. Een rolmodel belichaamt de waarden en vaardigheden nodig zijn voor het behalen van die mogelijkheden. In dit dossier wordt onder andere een ontdekkingsreiziger als voorbeeld genomen en is er uitgebreid onderzoek gedaan naar rolmodellen in het algemeen en voor vrouwen specifiek.