Haan

Yael de Haan

Lector Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie
1 opname
Yael de Haan is lector Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie aan de Hogeschool Utrecht en bijzonder hoogleraar Lokale Publieke Omroep aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

De Haan leidt een onderzoeksgroep die de rol van journalistiek in mensenlevens en de maatschappij onderzoekt. Haar focus ligt op het begrijpen van het publiek en de samenleving om zo handelingsperspectieven te bieden aan journalisten. Ze onderzoekt de impact van technologische ontwikkelingen op dit gebied, met een bijzondere nadruk op het vraagstuk van vertrouwen: vertrouwen in journalistiek, in elkaar, in de samenleving en in technologie. Haar onderzoeksprojecten richten zich onder meer op de rol van AI in de journalistiek, de veranderende nieuwsconsumptie van diverse publieksgroepen en de rol van ethiek in een veranderende journalistiek.

De Haan publiceert regelmatig in vooraanstaande wetenschappelijke en wordt vaak uitgenodigd voor lezingen voor diverse doelgroepen in binnen- en buitenland, variërend van journalisten en onderwijsprofessionals tot wetenschappers. Daarnaast is ze nauw betrokken bij de School voor Journalistiek in Utrecht, waar ze als projectleider heeft gewerkt aan het vernieuwen van het curriculum en momenteel bezig is met het toekomstbestendig maken van de opleiding.