Stigchel

Prof. dr. Stefan van der Stigchel

Cognitiepsycholoog
4 opnames & 4 events
vrijdag 27 september 2024 (18:30)
Psycholoog prof. dr. Stefan van der Stigchel is hoogleraar Cognitieve Psychologie aan het departement van experimentele psychologie van de Universiteit Utrecht.

Van der Stigchel doet onderzoek naar waarneming en aandacht; hoe mensen hun aandacht verdelen en hoe bepaalde dingen onze aandacht trekken. Hij schreef over dit onderwerp in 2015 het populairwetenschappelijke boek ‘Zo werkt aandacht’. In 2018 kwam zijn boek ‘Concentratie’ uit, over hoe concentratie werkt en hoe je je concentratie langer vast kunt houden. In 2020 publiceerde hij het boek 'Grip op je aandacht'. Dit boek bevat 49 tips om je optimaal te kunnen concentreren. 

Van der Stigchel stelt dat we continu worden omringd door prikkels en het moeilijker dan ooit is om je ongestoord te concentreren. Hij laat zien waarom het goed is om je brein af en toe even af te sluiten van prikkels. Door je brein even rust te geven kan je concentratievermogen zich herstellen. 'Niksen' is dus niet saai, maar juist heel belangrijk!

Hiernaast is hij hoofdonderzoeker van de onderzoeksgroep AttentionLab, waar met methoden als eye-tracking wordt onderzocht hoe aandacht en visueel bewustzijn samen ons beeld van de wereld vormen. In 2022 ontving Van der Stigchel een Vici-beurs om onderzoek te doen naar individuele verschillen in aandachtsverwerking. Omdat het meeste onderzoek naar aandacht in het Westen wordt uitgevoerd, is er een gebrek aan kennis over hoe cultuur en demografie de aandacht beïnvloeden. Van der Stigchel wil daarom het eerste multiculturele raamwerk creëren op het gebied van individuele verschillen in aandachtsverwerking.