Durston

Prof. dr. Sarah Durston

Psycholoog
4 opnames & 4 events
Prof. dr. Sarah Durston is biopsycholoog en werkzaam aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Als hoogleraar Ontwikkelingsstoornissen van de Hersenen werkt Durston aan het UMC Utrecht Onderwijscentrum. Daarnaast is ze op dit moment fellow bij het Institute for Advanced Study (IAS) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en alumna bij de Jonge Akademie.

Durston maakt deel uit van het bestuur van de Stichting Bewustzijn en Wetenschap. Deze stichting heeft als doel het verklaringsgat tussen de wetenschap en bewustzijn te overbruggen, en zet zich in voor het stimuleren van de synergie tussen deze twee gebieden. Stichting Bewustzijn en Wetenschap adviseert over wetenschappelijk onderzoek naar bewustzijn en de rol van bewustzijn in de wetenschap. Ook ontwikkelt de stichting lesmateriaal, geeft onderwijs en lezingen over deze onderwerpen.

In 2017 bracht Durston het boek The Universe, Life and Everything... Dialogues on our Chaning Understanding of Reality uit. Hierin deed ze samen met psychotherapeut Ton Baggerman verslag van hun gesprekken met wetenschappers over de grote raadsels van de wetenschap en hoe de aanpak daarvan aan verandering onderhevig is.

In 2003 behaalde Durston haar PhD in de neurowetenschappen aan het UMC Utrecht, waar ze inmiddels hoogleraar is. Ook stond Durston achttien jaar lang aan het hoofd van het NICHE-lab van de Afdeling Psychiatrie (UMCU), waar ze het onderzoek naar hersenontwikkeling en ontwikkelingsstoornissen leidde. Voor haar onderzoek naar neurobiologische ontwikkelingsstoornissen ontving Durston respectievelijk de NWO Veni-, Vidi- en Vici- subsidies, toegekend aan talentvolle, creatieve onderzoekers die vernieuwend onderzoek doen.

Foto: Jelmer de Haas