Prast

Prof. dr. Henriette Prast

Econoom
2 opnames
Prof. dr. Henriette Prast (1955) is hoogleraar Personal Financial Planning aan de Universiteit van Tilburg (UvT) en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Prast studeerde economie aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) op een proefschrift over inflatie, werkeloosheid en centraal bankieren. Ze is gespecialiseerd in Gedragseconomie, de invalshoek die inzichten uit de psychologie gebruikt in het verklaren van individueel gedrag, en in pensioengedrag.

Sinds 2000 schrijft ze een column voor Het Financieele Dagblad. Henriette Prast publiceert in de internationale wetenschappelijke tijdschriften en de Nederlandse vakliteratuur. Ook heeft ze een aantal voor een breed publiek toegankelijke boeken geschreven, waaronder Geld en gevoel (2002), Geld en geluk (2004), Een jaar uit het leven van een gevoelseconoom (2008) en Alles draait om geld (februari 2010). Henriette Prast is lid van de Monitoring Commissie Corporate Governance. Ze staat op de 74e plaats van de Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders.