Evers

Prof. dr. Andrea Evers

Psycholoog
1 opname & 1 event
Prof. dr. Andrea Evers is hoogleraar Gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en als Medical Delta hoogleraar Healthy Society verbonden aan de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Evers doet onderzoek naar psychoneurobiologische factoren, zoals stress en verwachtingen, in gezondheid en ziekte. Ze is onder andere gespecialiseerd in placebo-effecten, en toonde al aan dat placebo’s wel degelijk een lichamelijk effect kunnen hebben, puur door de verwachting die mensen hebben. Deze verwachtingen kunnen ook een vorm van intuïtie zijn, als deze zijn gebaseerd op emotionele ervaringen.

Ze nam het initiatief voor het ‘Benefit for all’ consortium, waarbij artsen en maatschappelijke en private partners samenwerken om strategieën te ontwikkelen die mensen aansporen om een gezonde leefstijl aan te nemen en deze lang vol te houden.

In 2019 won Evers een Stevinpremie, samen met de Spinozapremie de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland, voor haar onderzoek naar de invloed van psychologische factoren op lichamelijke klachten en aandoeningen.