Xtrack Beyond the genome

Aankomend

Geen aankomende events

Geweest

Nog geen events geweest

Artikelen

Nog geen artikelen in deze serie

Over deze serie

Engelstalig (click here for English)

Identieke tweelingen hebben dezelfde genetische opmaak, maar zijn nooit helemaal gelijk. Het blijkt dat omgevingsfactoren de expressie van genen beïnvloeden. Deze veranderingen liggen niet ín het DNA, maar eromheen. Het zijn zogenaamde epigenetische veranderingen, die wel overerfelijk zijn en dus ook gevolgen hebben voor het nageslacht. Mensen geboren in de Hongerwinter en hun kinderen blijken bijvoorbeeld meer kans te hebben op hart- en vaatziekten. Als milieu en voeding door overerving of tijdens ons leven de expressie van genen beïnvloeden, wat voor gevolgen heeft dat dan voor baby's van moeders die veel vet eten en in de grote stad wonen? Hoe kunnen we het mechanisme daarachter beter begrijpen?

Biomedische wetenschappers belichten op dit symposium de nieuwste inzichten in de epigenetica. De huidige technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om voor ongeveer duizend dollar je DNA in kaart te laten brengen en te laten screenen op bepaalde erfelijke aandoeningen. Maar weet je dan genoeg? Er kunnen ook wijziging plaatsvinden in de eiwitten rondom het genoom, de zogenaamde histonen – hierdoor verandert de genexpressie en dit kan leiden tot ziektes als kanker. Bestaat er naast de DNA-code ook zoiets als een histone code? Hoe wordt daar onderzoek naar gedaan en kunnen we in de nabije toekomst al therapieën verwachten?

Beyond the genome wordt georganiseerd in samenwerking met studenten van het Xtrack 2011 honoursprogramma. Het symposium is gratis en voor iedereen toegankelijk en geldt voor biomedische masterstudenten als LS-seminar.

Prof. dr. Bas van Steensel (Nederlands Kanker Instituut) geeft een inleiding op het thema epigenetica en de histone code in een breed perspectief. Prof. dr. Luciano di Croce (Centre de Regulació Genòmica, Barcelona) doet onderzoek naar histone modificaties die gerelateerd zijn aan kanker. Dr. Bas Heijmans (LUMC) bespreekt de resultaten van de Hongerwinterstudie. Dr. Antonella Riccio is gespecialiseerd in de epigenetica van neurodegeneratieve ziektes zoals Parkinson en Alzheimer. Prof. dr. Marc Timmers (UMC) is dagvoorzitter.