Science Session: De staat van de VS

Een betwiste verkiezingsuitslag, een razende pandemie en groeiende tegenstellingen: de uitdagingen voor de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden zijn allesbehalve klein. Hoewel zijn inauguratie vredig verliep, waren diezelfde Capitooltrappen slechts twee weken daarvoor het toneel voor een woedende menigte die zich onrechtmatig toegang tot het hart van de Amerikaanse democratie verschafte. Kunnen de Amerikanen weer nader tot elkaar komen en wat kan Biden bieden aan dit tot op het bot verdeelde land?

Amerikanist Markha Valenta (Universiteit Utrecht / NIAS) doet onderzoek naar de betekenis van burgerschap in verschillende globale (migranten-) gemeenschappen en volgt de Amerikaanse politiek op de voet. Hoe kijkt zij naar het land dat ze zelf twintig jaar geleden verliet, in deze tumultueuze tijden? En wat kunnen wij in Nederland leren van de Amerikaanse situatie?

Spreker

Over deze serie

Science Sessions

Nu jij niet naar de wetenschap kan komen, brengen we de wetenschap gewoon naar jou! In de Science Sessions vragen we wetenschappers wat hen bezighoudt in deze vreemde tijden. Welke vragen moeten juist nu worden gesteld?