Studiepunten

Kijk verder dan je eigen vakgebied en verdien studiepunten in de avonduren

Elk voorjaar, in blok 3, organiseert Studium Generale twee lezingenreeksen die studenten uit alle richtingen kunnen volgen voor studiepunten. Een buitenkans om je eens in een ander vakgebied te verdiepen! Verdiep je in duurzaamheid of in wetenschapsfilosofie. Beide reeksen vinden plaats in de avonduren, daarnaast zijn er enkele werkgroepen. Bij het voldoende afronden van de gehele cursus zijn 7,5 ECTS te verdienen op niveau 3. 

Inschrijven

Inschrijven gaat via Osiris. Problemen met inschrijven? Dat kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld doordat het je derde vak is die periode en daar speciale regels voor zijn bij jouw faculteit. Meestal kan het probleem verholpen worden door contact op te nemen met je studiepunt.

Hieronder lees je meer over de cursussen die we in 2024 organiseerden.

Duurzaamheid als wereldbeeld

Kijk jij graag over de grenzen van disciplines? Ben je geïnteresseerd in duurzaamheid? En wil je lezingen volgen voor studiepunten? Schrijf je dan in voor de cursus ‘Duurzaamheid als wereldbeeld’, georganiseerd door Studium Generale en de faculteit Geowetenschappen. De lezingen vinden plaats op dinsdagavonden in de Aula van het Academiegebouw. Een uitgelezen kans om kennis op te doen buiten je vakgebied en te leren denken vanuit een interdisciplinair perspectief. De kennis die je opdoet verwerk je in een aantal korte verslagen en een analyse van een specifiek duurzaamheidsvraagstuk. 

In 2024 is het thema: kantelpunten
De aarde loopt tegen haar grenzen aan. Als de opwarming doorzet, vrezen wetenschappers voor onomkeerbare veranderingen in het klimaat en de natuur. Een savanne wordt een woestijn, de Amazone verdwijnt, of een warme golfstroom valt ineens stil. Stevenen we af op een regelrechte ramp, of is de aarde veerkrachtiger dan we denken? Kunnen we de gevolgen overzien van toenemende insectensterfte of smeltende ijskappen? En wat is er eigenlijk voor nodig om de mens in beweging te krijgen?

In samenwerking met het Copernicus Institute of Sustainable Development.

Wanneer: periode 3, dinsdagavonden 20:00 – 21:30, om de week is er een werkgroep op donderdagavond
Inschrijven: niet meer mogelijk
Niveau: categorie 3 (Bachelor Gevorderd)
​Meer info en inschrijven (zoek daar op cursuscode GEO3-5004)
Op de programmapagina Kantelpunten in het klimaat vind je meer informatie over de lezingenreeks en de sprekers. 

Wetenschapsfilosofie

Wil je leren kijken met een wetenschapsfilosofische blik en geïnspireerd raken door sprekers uit uiteenlopende vakgebieden? Schrijf je dan in voor de cursus ‘Wetenschapsfilosofie’, een interdisciplinair programma dat door de faculteiten Bètawetenschappen, Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen gezamenlijk wordt aangeboden in samenwerking met Studium Generale. Je bezoekt lezingen bij Studium Generale op woensdagavond in de Aula van het Academiegebouw, schrijft papers in column-stijl en sluit af met een eindpaper. 

In 2024 is het thema: Vooruitgang
Volgens de optimisten van deze wereld hebben we het beter dan ooit. We kunnen talloze ziektes genezen, reizen de wereld over en genieten de voordelen van een democratische rechtsstaat. Hoe is dat zo gekomen, en ten koste van wie of wat? Is (economische) groei een goede maatstaf voor vooruitgang? En heeft democratie wel een toekomst in deze wereld? Wetenschappers vertellen over de impact en keerzijde van vooruitgangsdenken.

Deze lezingenreeks is in samenwerking met Faculteit Sociale wetenschappen, Bètawetenschappen en Geesteswetenschappen.

Wanneer: periode 3, woensdagavonden 20:00 – 21:30  
Inschrijven: niet meer mogelijk
Niveau: categorie 3 (Bachelor Gevorderd)
Meer info en inschrijven: Zoek daar op cursuscode 202300030
Op de programmapagina Met volle kracht vooruit vind je meer informatie over de lezingenreeks en de sprekers.