Wie zorgt er voor de mantelzorger? Nieuwe ontwikkelingen in de zorg

Sinds kort ondersteunt een nieuw programma de zorg door de vaardigheden van mantelzorgers te vergroten. Dit ontlast de zorg en geeft patiënten meer vrijheid. Maar in hoeverre ondersteunt dit de mantelzorger zelf?
Leestijd 1 minuut — Wo 17 april 2024
Zorgen over de zorg

“Mantelzorgers nemen meer verpleegkundige taken over volgens Maastrichtse methode”, zo kopt de NOS vandaag. Het gaat over een programma dat mantelzorgers trainingen geeft om patiënten thuis zorg te bieden die anders in het ziekenhuis plaats vindt. Het gaat hierbij om zorg rond wondverzorging, verwisselen van medicatie via het infuus of ogen druppelen.

Vooral voor patiënten zou deze nieuwe aanpak gunstig zijn en bespaart het ziekenhuizenbedden. Door steeds meer druk op de zorgcapaciteit lijkt dit een win-winsituatie. Maar doen we hiermee niet een nog groter beroep op de mantelzorger? In onze serie ‘Zorgen over de Zorg’ bespraken we hoe we mantelzorgers zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.

Uit de aflevering ‘Wie zorgt er voor de mantelzorger’ blijkt dat mantelzorgers niet veel ondersteuning krijgen van de overheid en ook dat de toegang tot ondersteuning lastig kan zijn. Jurist Femke de Kievit legt uit dat de rechten voor mantelzorgers namelijk niet voldoende afdwingbaar zijn. Er is meer focus nodig vanuit het perspectief van de verzorgende in plaats van de patiënt of de zorg. Het blijft belangrijk om te luisteren naar mantelzorgers om toegankelijke en passende ondersteuning aan te kunnen bieden.

Is de Maastrichtse methode de oplossing voor zowel patiënt als verzorgende? Wil je meer weten over dit thema? Bekijk “Wie zorgt er voor de mantelzorger?”