Amsterdam duurder dan Parijs? Huurprijzen in Nederland rijzen de pan uit

Dat er een wooncrisis in Nederland is, weten we inmiddels al een tijdje. Maar ook de nieuwe cijfers liegen er niet om: Amsterdam, Rotterdam en Den Haag staan in de top 5 duurste steden van Europa om een woning te huren. Hoe heeft het zo ver kunnen komen en welke oplossingen voor de wooncrisis bestaan er?
Leestijd 2 minuten — Di 9 april 2024
Science Café Utrecht

“Amsterdam, Rotterdam en Den Haag duurste Europese steden om huis te huren,” kopte NU.nl vandaag. De nieuwe bevinding uit onderzoek van Europees verhuurplatform HousingAnywhere is tekenend voor de huidige staat van de woningmarkt in Nederland. Amsterdam troeft zelfs grote wereldsteden als Parijs en Rome af en is koploper als het gaat om de maandelijkse huurlasten. De bewoners van onze hoofdstad betalen gemiddeld 2.275 euro per maand voor een appartement, 1.740 euro voor een studio en 963 euro voor een kamer. Een hoopvolle trend die in het onderzoek gemeld wordt is dat de Europese huurprijzen inmiddels minder hard stijgen dan eind vorig jaar.

Is daarmee een einde van onze wooncrisis in zicht? In februari 2024 spraken wij met volkshuisvestingsdeskundige Marja Elsinga, econoom Rens van Tilburg en sociaal geograaf Wouter van Gent  over de woningnood in Nederland. Zij bekritiseerden vooral de rol van de regering en haar keuze om de woningmarkt te verzelfstandigen en dereguleren. “De woningmarkt is namelijk geen perfecte markt,” stelt Elsinga. “Er is niet een keuze om uit de markt te stappen als deze ongunstig is voor jou. Iedereen heeft een huis nodig. Het was een misverstand om de markt open te stellen voor mensen die gericht zijn op hoge winst en korte termijn.” Een gepaste rol voor de overheid is dus nodig om iedereen een betaalbare koop- of huurwoning te bieden. Na de woonprotesten in 2021 kwam het kabinet met nieuwe maatregelen, zoals het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek en verhuurdersheffing. "Dat is slechts het begin, het is nu tijd om door te zetten", aldus Van Tilburg. Veel partijen hebben wonen als grondrecht op het programma staan, maar uit de onderhandelingen is nog niets specifiek over de woningmarkt naar buiten gekomen. "Daar is politieke druk voor nodig," beaamt Van Gent. Het is dus afwachten of de huidige kabinetsformatie zal leiden tot daadkrachtige veranderingen op de woningmarkt.

Wil je meer weten over onze huidige wooncrisis in Nederland? Bekijk de talkshow met Elsinga, Van Tilburg en Van Gent terug.