Het Marengo-proces als symbool voor de Nederlandse narcostaat

De rechtbank van Amsterdam deed vandaag uitspraak in de veelbesproken Marengo-strafzaak, die symbool staat voor de toegenomen drugscriminaliteit in Nederland over de afgelopen jaren. Hoe heeft de illegale drugshandel zo kunnen groeien en op welke manier kan het worden aangepakt?
Leestijd 1 minuut — Di 27 februari 2024

“Levenslang voor Ridouan Taghi en twee anderen in Marengo-proces,” kopte NOS.nl vandaag. Na een strafrechtelijk proces van bijna zes jaar is dit de uitspraak in de zaak die gaat over zes moorden tussen 2015 en 2017, vier pogingen tot moord en voorbereidingen op verdere liquidaties. De zaak symboliseert het toenemende drugsgeweld in Nederland, dat regelmatig de voorpagina’s haalt en de vraag opwerpt of politie en justitie wel voldoende controle hebben over drugscriminaliteit. Hoe is deze situatie ontstaan?

Dezelfde condities die Nederland aantrekkelijk maken voor legale handel, spelen ook illegale drugshandel in de kaart,” schetst criminoloog dr. Damián Zaitch (UU). Als onderzoeker sprak hij zelf vele hoofdrolspelers in de onderwereld. “De infrastructuur in Nederland is van hoge kwaliteit en de combinatie van zee- en luchthavens en internet zorgt voor een vlotte stroom van drugs. Ook is het in ons belastingparadijs eenvoudig om geld weg te sluizen. Drugshandelaren gaan daardoor heel efficiënt en flexibel te werk. Politie en justitie kunnen als bureaucratische organisaties vaak niet adequaat genoeg reageren op dit tempo.”

Het lijkt er dus op dat de illegale drugshandel in Nederland meelift op de pijlers van onze sterke economie. Hoe kunnen we dit tegengaan? Dit onderzochten we samen met Zaitch tijdens ons Betweter Festival in 2021. Beluister het gesprek terug.