Door gras te eten redden we koeien uit de zuivelketen

Hoe gaan we zuivel op de markt brengen zonder dierenleed en al te veel vervuiling? Onderzoeksteam 'Those Vegan Cowboys' bedacht de oplossing: melk en kaas maken op basis van gras. Een innovatief idee, dat hopelijk ook onze ecologische voetafdruk verkleint in Nederland.
Leestijd 2 minuten — Di 5 januari 2021
Groene bedoelingen

Weilanden zijn onderdeel van het Nederlands landschap, maar wat moeten we met al dat gras? Jaap Korteweg, oprichter van De Vegetarische Slager, en zakenpartner Niko Koffeman zien het als onderdeel van ons toekomstig dieet. Samen richtten ze ‘Those Vegan Cowboys’ op, een onderzoeksteam dat zuivelproducten wil produceren op basis van schimmels en gras. Koeien, schapen en geiten worden op die manier verwijderd uit de zuivelketen. Dat verminderd niet alleen dierenleed, maar ook de uitstoot van CO2. Hoe dat in z'n werk gaat, leggen ze uitgebreid uit in een interview in Food&Agribusiness. Is dit dan dé oplossing voor het verkleinen van de ecologische voetafdruk in Nederland?

Volgens milieuonderzoeker dr. Sanderine Nonhebel (RUG) liegen de cijfers niet: de productie van – voornamelijk koeien- zuivel en vlees is de grootste vervuiler. Zo is een ogenschijnlijk onschuldig biefstukje goed voor ongeveer 30 kilo mest. Daarnaast zorgt een enorme veestapel voor 5% van broeikasgasemissies: een percentage waar alle windmolenparken in Nederland niet tegenop kunnen waaien. Willen we onze ecologische voetafdruk verkleinen, dan moeten we minder vlees eten. Maar, zegt Nonhebel, we moeten ook kritisch nadenken over de milieubelastende gevolgen van vegetarische of veganistische producten. Denk bijvoorbeeld aan de grote hoeveelheid water, energie en land dat nodig is voor de productie van plantaardige olie. Genieten van een biefstukje kan dus af en toe best, volgens Nonhebel. Zolang je beseft welke weg dat biefstukje heeft afgelegd naar je bord.

Meer weten over de invloed van ons eetgedrag op het klimaat? Kijk dan de lezing ‘vlees, vega en verandering’ terug.