De zorg kan eigenlijk niet zonder robots

Nu robot Tessa de pilotfase heeft doorstaan, gaan we haar in veel woningen terugzien. En zij niet alleen.
Leestijd 2 minuten — Ma 26 maart 2018

Vanaf deze week zullen 500 Tessa robots gaan helpen in de zorg, bericht de NRC. Mantelzorgers kunnen berichten inspreken die de zorgrobot op vaste tijden afspeelt. Denk aan een herinnering om medicijnen te nemen of soep op te warmen. De pilotfase was een succes en deze 500 robots zijn nog maar het begin. Adviesbureau KPMG rekende vorig jaar uit dat binnen vijf jaar 30 procent van de repeterende taken van thuiszorg kan worden overgenomen door robots, in 2040 zelfs zestig procent. Tessa is gemaakt door Tinybots, volgens oprichter Wang Long Li kan personeel en mantelzorgers meer echte aandacht geven aan hulpbehoevenden, omdat de zorgrobot werk uit handen neemt.

Echt terugpraten, dat kan Tessa nog niet. Maar binnenkort wordt ze waarschijnlijk wel uitgebreid met sensoren die kunnen registreren of iemand gevallen is of het huis verlaat. Bij dat laatste zou de robot bijvoorbeeld een bericht kunnen afspelen als: “het is 23.00 uur 's avonds en de winkels zijn dicht', om te voorkomen dat mensen gaan dwalen.

Tijdens de lezing 'Een robot als vriend' vertelt dr. Khiet Truong (UT en RUN) dat er veel groepen baat hebben bij een zorgrobot. Naast Tessa zijn er al andere robots werkzaam. Zo zorgt zeehondrobot Paro voor gezelschap bij eenzame ouderen, leert robot Nao autistische kinderen sociale vaardigheden aan, en leidt gidsrobot Frog mensen rond terwijl hij inschat waarin ze geïnteresseerd zijn. En in de toekomst kunnen we misschien zelfs wel echt lachen met onze robots. Of bevriend raken. Truong onderzoekt hoe robots menselijke emoties oppikken door gesproken taal te analyseren. De toonhoogte en luidheid van onze stem zegt veel over onze emoties. Naast het oppikken van deze signalen moeten robots nog leren wanneer ze om iets mee moet lachen en voor hoelang. En wanneer ze luistersignalen als 'hmm..hm' en geknik moeten inzetten. Een grote uitdaging, maar Truong twijfelt er niet aan dat we persoonlijke robots in de toekomst een stuk vaker om ons heen gaan zien.

De lezing 'Een robot als vriend' kun je terugkijken. Wil je nog meer weten over robots en hun plek in onze wereld? Kijk de VPRO documentaireserie 'Robo sapiens'.