De cultuur van misdaad

Wetenschappers gaan steeds vaker de grenzen van hun vakgebied over en komen juist daardoor tot vernieuwende inzichten.
Leestijd 1 minuut — Vr 31 december 2010
Verkenners in de wetenschap

Wat leren zij van andere methoden of perspectieven? Ook is het combineren van disciplines steeds meer nodig om complexe maatschappelijke vraagstukken te bestuderen.

Antropologe prof. dr. Dina Siegel (Criminologie, UU) duikt de wereld achter de misdaad in om de statistieken te kunnen begrijpen. Hoe onderzoek je als criminoloog gesloten en onbereikbare groepen, zoals de maffia of handelaren in diamanten? Hoe kom je achter de geheimen, gedragscodes, rituelen en motieven van criminelen, illegale entrepreneurs of geheime genootschappen? Waar anderen vooral gebruik maken van strafdossiers en grootschalige statistieken, waaraan allerlei conclusies worden verbonden, richt prof. Siegel zich op het verband tussen misdaad en cultuur en duikt zij als antropologe de wereld van de misdaad in. Zij legt het accent op groepen, fenomenen en percepties om de mens achter de crimineel (en het slachtoffer) te begrijpen. Dina Siegel onderzocht verschillende vormen van georganiseerde misdaad. Zij publiceerde over de Russische maffia, vrouwenhandel, drugssmokkel, terrorisme, en criminaliteit in diamanten industrie. Haar onderzoek wordt verrijkt door gegevens uit interdisciplinaire bronnen, zoals geschiedenis, literatuur, architectuur, kunst en muziek. Geheimen, codes en rituelen vertellen wat cijfers verhullen.

Bekijk hieronder het korte filmpje en/of de gehele lezing.