Klimaatbeheersing: niet een spelletje zonder risico’s

In hoeverre is het klimaat te manipuleren?
Leestijd 1 minuut — Vr 26 maart 2010
Encyclopedie van de angst

Bij een vulkaanuitbarsting komen er zoveel stofdeeltjes in de atmosfeer terecht, dat de aarde afkoelt. Stel dat wetenschap dit proces leert beheersen, is dat dan geen weg naar de oplossing van het broeikaseffect? Het is de centrale vraag in het vakgebied van geo-engineering. Aanstaande woensdag spreekt prof. dr. Arthur Petersen in de laatste lezing van Encyclopedie van de angst over manipulatie van het klimaat en de gevaren en risico's die dat met zich meebrengt.

'Eén land kan in z'n eentje de hele aarde met een graad koelen, of een lokale afkoeling veroorzaken met neveneffecten elders.' Dat schrijft Petersen in een artikel in de Volkskrant, waarin hij waarschuwt voor de mogelijke implicaties van deze technocratische benadering van het klimaatprobleem. 'Klimaatmanipulatie is geen spel voor tovenaarsleerlingen, maar dreigt het zo wel te worden.' Het lijkt een scène uit de film Kapitein Rob of uit een aflevering van Batman. De slechterik als een klimaatprofessor die de wereld in zijn greep houdt door middel van het weer. Klimaatbeheersing in haar meest letterlijke en extreme vorm.

Wil je meer horen over geo-engineering en de maatschappelijke gevolgen ervan? Kom dan woensdag naar de Aula in het Academiegebouw. Of stem op zondag alvast af op Radio 1, waar Arthur Petersen tussen 18.15 en 19.00 uur te gast is. Het Volkskrantartikel is op de website van Studium Generale terug te lezen (scroll helemaal naar beneden en kijk bij leestips).