Wat gaat er om in het hoofd van een baby?

16
mei
2023

Wat gaat er om in het hoofd van een baby?

Het raadsel van het bewustzijn
Hoe beleeft een baby de wereld? Ontwikkelingpsycholoog prof. Chantal Kemner over de bijzondere werking van het babybrein.

Hebben baby’s een bewustzijn? Ontwikkelingspsycholoog prof. Chantal Kemner (UU) onderzoekt hele jonge kinderen in het lab, van hun zintuiglijke waarneming tot sociale vaardigheden. Hoe doe je dat en wat vertelt het ons? Het lijkt erop dat baby’s in het begin van hun leven vooral een bundel reflexen zijn, die zich terwijl ze ouder worden ontpoppen tot steeds bewustere wezens. Een pasgeboren baby kan eigenlijk alleen maar huilen om iets duidelijk te maken, maar aan het einde van het eerste jaar heeft ze al een heel uitgebreid repertoire om contact te maken met haar omgeving. Maar dat kunnen veel dieren ook. Het bewustzijn is als spectrum, dat zich ontwikkelt naar mate het brein meer aan kan. Hoe werkt dat dan?

In samenwerking met Brainwave.

Spreker

Datum & tijd
Dinsdag 16 mei 2023 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Stream
Direct in je agenda

Over deze serie

Het raadsel van het bewustzijn

Waarom zijn we bewust van de wereld om ons heen, van onszelf en onze gedachten? En hoe werkt dit? In deze serie onderzoeken we dit samen met een neurowetenschapper, ontwikkelingspsycholoog en vegetatiekundige.