Hoe dom is kunstmatige intelligentie?

22
feb
2023

Hoe dom is kunstmatige intelligentie?

Geloof je het zelf?
Is ChatGPT een gevaar voor onze samenleving? Met logicus prof. Jan Broersen (UU).

De nieuwe chatbot ChatGPT schrijft in een handomdraai teksten die verbazingwekkend authentiek lijken. Een ode aan de grondwet, een rap in de stijl van Donald Trump, iedereen kan in een handomdraai een tekst laten schrijven die niet alleen grammaticaal correct is maar ook stilistisch moeilijk te evenaren. Sommigen vinden deze nieuwste ontwikkeling in AI een beetje eng, anderen zien het als revolutionair.

Hoe maakt ChatGPT al die miraculeuze teksten? Heeft deze chatbot een soort ingebouwd gevoel voor moraliteit, omdat hij je soms op de vingers tikt als je iets illegaals probeert te vragen? Is ChatGPT een gevaar voor ons onderwijs en zelfs onze democratie, zoals critici beweren? Logicus prof. Jan Broersen (UU) legt uit welke gevaren er in ChatGPT schuilen en hoe we als mensen om moeten gaan met deze nieuwe technologie.  

In samenwerking met de faculteiten Sociale Wetenschappen, Bètawetenschappen en Geesteswetenschappen (UU).

 

Spreker

Datum & tijd
Woensdag 22 februari 2023 (20:00-21:30)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Stream
Direct in je agenda

Over deze serie

Geloof je het zelf?

Als maatschappij vertrouwen we graag op wetenschappelijk bewijs. Maar is dat altijd het juiste kompas om op te varen? Wetenschappers over wat we kunnen leren van niet-wetenschappelijke kennis.