De Duiders #2: Waarom buschauffeurs minder verdienen dan bankiers

22
mrt
2023

De Duiders #2: Waarom buschauffeurs minder verdienen dan bankiers

De Duiders
Werknemers uit steeds meer sectoren staken voor een hoger salaris en betere arbeidsvoorwaarden. Wat gaat er schuil achter deze nieuwste stakingsgolf? Met arbeidseconoom prof. Paul de Beer (UvA).

Staken is helemaal terug van weggeweest. De afgelopen weken legden boa’s, vuilnisophalers, buschauffeurs, treinmedewerkers en het ziekenhuispersoneel hun werk neer. Ze willen meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Tijdens de stakingen werd pijnlijk duidelijk hoe essentieel deze beroepen zijn voor onze maatschappij. Een vieze stad vol afval waar de bussen niet rijden en we niet in het ziekenhuis terecht kunnen, daar zit niemand op te wachten. Hoe kan het dat we deze cruciale beroepen niet beter betalen?

Onze Duider is deze keer arbeidseconoom prof. Paul de Beer, bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen (UvA) en directeur van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging. In zijn boek De mythe van de arbeidsmarkt (2022) pleit hij voor een radicaal andere visie op de arbeidsmarkt. We moeten af van het idee dat de hoogte van ons salaris een natuurlijk gevolg is van vraag en aanbod. Volgens De Beer heeft die mythe de afgelopen decennia geleid tot ongelijkheid, onzekerheid en ontevredenheid bij werknemers. Hoe kan het anders?

Heb je behoefte aan scherpe duiding van de actualiteit? Elke maand geeft een wetenschapper tekst en uitleg bij een onderwerp dat het nieuws beheerst. Over de stand van het onderzoek en hoe de wetenschap zich verhoudt tot de politieke en maatschappelijke realiteit. Hoe volledig is de berichtgeving eigenlijk? Het onderwerp van het interview is net zo onvoorspelbaar als het nieuws.

In samenwerking met TivoliVredenburg.

Spreker

Datum & tijd
Woensdag 22 maart 2023 (20:15-21:15)
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Stream
Direct in je agenda

Over deze serie

De Duiders

Iedere maand geeft een wetenschapper tekst en uitleg bij de stroom aan nieuwsberichten die ons iedere dag bereikt.