Filosofie als wetenschap?

8
mrt
2016

Filosofie als wetenschap?

Filosofisch Café
Filosofen meten niet, gaan niet rond met vragenlijsten en hebben geen lab. Filosoof dr. Carlo Ierna vraagt zich af: maakt dat filosofie minder wetenschappelijk?

Filosofie is een eigenzinnige discipline. Filosofen meten niet, gaan niet rond met vragenlijsten en hebben geen lab. Ze lezen, denken, beargumenteren en schrijven. Maakt dat filosofie minder wetenschappelijk? Filosofie valt onder de geesteswetenschappen en op universiteiten wordt onderscheid gemaakt tussen geesteswetenschappen, die begrijpen en interpreteren, en de natuurwetenschappen, die verklaren en voorspellen.

Dit onderscheid was niet altijd vanzelfsprekend. Zo stelde de filosoof en psycholoog Franz Brentano dat de ware methode van de filosofie geen andere is dan die van de natuurwetenschappen. Hoe moeten we dat begrijpen? Is de tegenstelling tussen natuur- en geesteswetenschappen op de universiteit achterhaald? Wat voor een wetenschap is filosofie?

Spreker

Datum & tijd
Dinsdag 8 maart 2016 (19:15-21:00)
Locatie
Voertaal
Nederlandstalig
Entree
Gratis
Aanmelden
Niet nodig. Let op: vol = vol.
Direct in je agenda

Over deze serie

Filosofisch Café

Vanaf 2020 is de organisatie van het Filosofisch Café in handen van het Departement Filosofie en Religiewetenschappen. Meer informatie over de aanstaande evenementen kan je op hun Facebook pagina vinden. In ons archief kan je de opnames en blogs van de afgelopen jaren terugvinden.